Kan man byta fönster själv?

Alla bostäder, vare sig det är hus eller lägenheter, behöver någon gång få sina fönster utbytta. Kanske för att de gamla fönsterna är slitna, eller för att man vill byta till ett snyggare alternativ. När man bestämt sig för att byta ut sina fönster kan man antingen välja att anlita en fönstermontör, eller göra jobbet själv. Det är inte jättesvårt, men det krävs lite förkunskaper och rätt verktyg för att kunna genomföra ett fönsterbyte Norrbotten på egen hand.

Se till att ha allt som behövs

För att byta fönster på egen hand behöver man såklart ha nya fönster, men det krävs en del andra material också. Bland annat ett vattenpass, fogmassa, skruvdragare och hammare. Alla verktyg som behövs kan man med fördel hyra från bygghandlare, om man inte redan har dem hemma själv. Fogmassa och annat går att köpa billigt och kan användas till många olika saker i hemmet.

När man har samlat på sig alla verktyg som behövs kan man med fördel följa en steg-för-steg guide, antingen online eller med hjälp av instruktioner från ett proffs. Det krävs lite tålamod och att man genomför arbetet noggrant, för att inte göra något fel.  Vi tycker pvc-fönster är en bra investering.

Ta hjälp om det känns svårt

Om man känner sig osäker på processen så är det aldrig fel att be om hjälp från en fönstermontör. De är proffs på yrket och kan ge tips och råd, eller genomföra monteringen själva, om man själv känner att man inte har tillräckligt med förkunskaper eller kompetens. Det kan dessutom vara en bra idé att konsultera med en montör i förväg även om man vill göra det själv, för att få en offert på arbetet. Det kan till och med vara så att det blir billigare att ta hjälp från början, än vad det är att göra jobbet själv. Många väljer att byta ytterdörrar när de byter fönster.

Publicerat i hem