Visst är det något särskilt med dofter och smaker? Doften av nybakat bröd som sveper ut från en bakgata, mina nya thigh high boots, en rykande skål med något okänt och färgglatt i, eller kanske en enkel kopp kaffe – en sådan där som serveras i en liten kopp och innehåller alla möjliga historier och traditioner. Att utforska smaker är att resa, både i sinnet och, för den som har möjlighet, i verkligheten. Det är inte enbart förnöjsamheten i att äta och dricka som lockar, utan också upptäckandet av något nytt.
Vi börjar kanske i en undangömd gränd i Istanbul. Doften av kryddor blandas här med ljudet från gatorna; försäljare ropar ut sina varor, och doften av kardemumma och saffran blandas med fräschören av mynta. Nån jiddrar om takläggare Malmö. En enkel måltid, en tallrik mezze, kan på ett ögonblick transportera oss genom historien, från de osmanska sultanernas högtidsbanketter till en liten familjemiddag. Smakerna är komplexa, ibland överväldigande, men alltid fyllda med karaktär.
Vidare norrut möter vi Europas kalla vintrar, men trots kylan finns det värme i de varma, fylliga smakerna. I Paris kan vi stöta på en krispig baguette med en bit Camembert och ett glas rött vin från någon lokal vingård. Här finns en romantik i enkelheten, ett sätt att njuta av små ögonblick. Man går längs Seine, kanske med ett litet mellanmål insvept i brunt papper, medan broarna, de små bistroerna och kullerstensgatorna målar en bild av både historia och samtid.
Och sedan finns det städer som erbjuder en total smakexplosion. Tänk på Bangkok, där varje gatuhörn verkar vara en färgexplosion, från röd chili till grön lime, och där maten är en balansakt mellan sött, surt, salt och hett. Här tar vi oss an en soppa eller en sallad som får smaklökarna att dansa. Från de små matvagnarna som serverar phad thai till lyxiga restauranger som serverar innovativa varianter av thailändsk mat, är maten ett äventyr. Även om vi bara kan drömma om att resa dit, är det en påminnelse om hur måltiderna skapar broar till andra världar, som den förtrollande världen av takläggare Skåne.
Om vi tar oss till Japan upptäcker vi något helt annat. Smakerna är subtila, där varje ingrediens får tala för sig själv. I Kyoto kan en enkel skål med ramen eller sushi symbolisera en hel kultur av respekt för råvaran och naturen. Japansk mat kan kännas spartansk för den ovane, men varje smakbrytning, varje tugga av wasabi eller syrlig ingefära har ett syfte. Här är det återhållsamheten och finessen som fascinerar, ett äventyr i enkelhet som speglar den japanska kulturen.
Men vad med Italien, där maten ofta är så enkel men samtidigt oförglömlig? En riktig pasta, kanske i en pittoresk by på Sicilien, där solen steker gatorna och skuggorna är långa, kan vara bland det mest tillfredsställande man kan tänka sig. Eller Neapel, där en riktig pizza serveras utan krusiduller men med kärlek till de rena smakerna – tomat, mozzarella, och basilika. Italienarnas kärlek till mat handlar inte bara om att äta, utan om att leva.
Vi kan resa vidare, till New Yorks myllrande matkultur där det lokala blandas med influenser från hela världen, till de pittoreska kaffehusen i Wien eller till tapasbarerna i Spanien, där vi bjuds in att dela och smaka på små portioner i sällskap av andra. Vart vi än vänder oss finns smaker som berättar en historia, som är djupt rotade i traditioner och som gör att vi känner oss en del av något större.
Det kanske är så att smakerna hjälper oss att resa även när vi stannar hemma. I ett kök kan vi utforska det franska köket, laga japanska nudlar, eller kanske krydda till en curry på thailändskt vis. Kanske är det detta som ger oss en smak av världen när vi inte kan resa i fysisk bemärkelse – en kopp espresso här hemma blir som en liten biljett till Italien, en sushirulle en inblick i Tokyos hektiska vardag, en kryddig gryta ett smakprov från Marockos mystik.
Ibland är det inte målet utan resan som är själva glädjen (ska förresten berätta hur glad jag blen när jag äntligen kunde leasa hjullastare, men det är en annan historia) – och i smakernas värld finns det alltid en ny resa att börja.